הצלת חיים של בני נוער במצוקה: סיפורה של אביה

אביה אושפזה בגיל 14 לאור התמודדות עם קשיים נפשייים מורכבים, אשר כללו מחשבות אובדניות ואנורקסיה. הרופאים הקדישו חמישה חודשים לייצוב מצבה, ולאחר מכן שוחררה מבית החולים. אביה  לא הייתה מוכנה לחזור לבית הספר, שם סבלה מבריונות והתעללות, והוריה היו נואשים למצוא מסגרת חלופית שתשמור עליה בטוחה.

למזלם, הם שמעו על מרכז צ'רנה מרחב טיפולי שיקומי אינטנסיבי לנוער מתמודד נפש של  מניפה בירושלים. שם פגשה בנות שהיו בתהליכי שיקום מבעיות דומות, מה שהעניק לה תקווה. היא למדה לנגן בפסנתר וביוקלילי, נהנתה מאמנות, קרמיקה ושירה, וגילתה מחדש את הביטחון העצמי שלה. אחרי שמונה שנים שבהן מורות התייחסו אליה כאל טיפשה, היא למדה עם מורים שהאמינו בה והשקיעו זמן לענות על כל שאלותיה.

"הבית חולים שמר על הבת שלנו בחיים, אבל מרכז צ'רנה הציל את חייה!"

במשך שנתיים, מרכז צ'רנה היה עבורה מקלט בטוח, שבו למדה כיצד לתקשר חברתית ללא פחד ולבנות ביטחון ביכולותיה. היא נהנתה מהטיפול שקיבלה, והוריה זכו לתמיכה מצוות המקצועי של מרכז צ'רנה, שכנראה גם מנע את התפרקות נישואיהם עקב הלחץ שבהתמודדות עם בת מתבגרת אובדנית.

אביה סיימה את לימודיה במרכז צ'רנה עם תעודת בגרות מלאה וממוצע 95 ! בנוסף רכשה ביטחון התקבלה כמתנדבת במד"א ושירתה שירות הלאומי במשרד המפכ"ל!. כיום, בגיל 22, היא מנהלת עסק משלה לעיצוב ציפורניים ומלמדת אחרים כיצד לעשות זאת. אביה והוריה אסירי תודה לנצח למרכז צ'רנה על כך שהציל אותם מחוויית הסיוט של בת מאושפזת בבית חולים פסיכיאטרי והוביל את אביה לחיים מלאים ומתפקדים.

אביה היא רק אחת ממאות צעירות ששוקמו במרכז צ'רנה וכיום חיות בקהילה במערכות יחסים נורמטיביות, עם תארים אקדמיים, מקצועות ומשפחות.

צורך במתקנים נוספים

ד"ר יואב כהן, פסיכיאטר בכיר בבית החולים איתנים בירושלים, שבו מאושפזים מתבגרים רבים עם קשיים נפשיים, מציין כי יש לחץ עצום לייצב ולשחרר מטופלים במהירות, כדי לפנות מקום למקרים דחופים נוספים. הוא אומר: "אנחנו זקוקים לעוד מתקנים מוצלחים כמו מרכז צ'רנה כדי לענות על הצורך בפתרונות שלב שני כשהמטופלים שלנו מוכנים להשתחרר". "חשוב מאוד שהם יוכלו לחיות בבית ולבנות מערכות יחסים תומכות עם חברים ובני משפחה, אך הם גם זקוקים לתמיכה אינטנסיבית ולתרפיה כדי להדביק את הפערים עם בני גילם ולבנות מחדש את חייהם. צ'רנה הוא המרכז היחיד בישראל שמציע שיקום לטווח ארוך לצעירים, ויש ביקוש עצום עבורו. ברור שאנחנו זקוקים לעוד מרכזים כאלה בישראל!"

גישה ייחודית לשיקום

מרכז צ'רנה רשום במשרד החינוך כבית ספר לחינוך מיוחד, אך הוא גם פועל כמוסד בריאות נפש בשיתוף עם משרד הבריאות ומשרד הרווחה. איתיה דן, מנכ"לית מניפה ומייסדת המרכז, מתארת את המחסור החריף במתקני בריאות נפש לנוער בישראל.

היא אומרת: "המצב הביטחוני הנוכחי השפיע לרעה על בני נוער רבים, ואלפים סובלים מהפרעות פוסט טראומטיות ובעיות נפשיות חמורות אחרות. בתי החולים בישראל מתקשים להתמודד ומשחררים מטופלים שאינם מוכנים לחזור הביתה. חיוני לספק פתרון שלב שני יעיל שיסייע בשיקום בני נוער בסביבה בטוחה ותומכת, עם תרפיה והוראה קשובה.

"מרכז צ'רנה, שהוקם בשנת 2012, הוא הוכחה להצלחת הרעיון הזה – הוא הציל מאות נערות. אנחנו זקוקים בדחיפות להקים עוד 10 מרכזי שיקום יומיים כמו זה ברחבי ישראל לצעירים כמו אביה. מדובר בהצלת חיים של צעירים והשבת משפחות שלמות למסלול החיים."

אם אתם מעוניינים לבקר במרכז צ'רנה או לדבר עם ארגון מניפה על הקמת מרכזים נוספים במודל זה ברחבי ישראל, אנא צרו קשר עם איתיה דן עוד היום!

דילוג לתוכן